The Scilly’s Week 4

Vrijdag 25 juli

Rond 9u, na ontbijt gaan we nog even Medina River stroomopwaarts voor sight seeing.  Zonnetje schijnt, maar toch nog fris.  Eens we buiten zijn, trekken we de zeilen en steken we over naar Beaulieu River.  Op verschillende plaatsen zijn er wedstrijdjes aan de gang.
Om 11u45 meren we af in Buckler’s Hard aan een steiger en wachten op havenmeester.  Net op tijd, want begint druk te worden.  Ondertussen terug warm en we openen de bimini.
Een gesprekje met landgenoten. 3 zeilboten en 1 motorboot die samen onderweg zijn.
Nadat we alles geregeld hebben met de havenmeester voor een verblijf van 2 dagen, nemen we de dinghy en gaan aan wal. Buckler’s Hard was vroeger een scheepsbouwers-dorp met scheepswerf. Enkele schepen van Nelson’s vloot zijn hier gebouwd. We bezoeken het maritiem museum en enkele oude scheepsbouwers huisjes van 1790. Terug aan boord eten we ratatouille met spekjes en pasta. Later gaan we nog iets drinken in “The New Inn” waar Vera haar ….gouden Pimm’s drinkt…..van 9£

Zaterdag 26 juli

Voor vandaag is er eerst een wandeling langs de rivier gepland richting Beaulieu met aansluitend een bezoek aan het Motor Museum. Alles kost hier veeeeeeeeeeeel. £ 21 p.p. inkom. Het park op zich is de moeite. We nemen de mini-monorail, bekijken al de old-timers, krijgen een rondleiding van een “monnik” in de Beaulieu Abbey, zien  een roofvogelshow en als afsluiter bezoeken we het “Pallace House van Lord Montagu. Moe maar voldaan beginnen we aan onze wandeling terug naar Bucklers Hard, maar niet voor we iets gegeten hebben in de enige pub van het dorp. Daarna wandelen we langs de rivier terug naar de boot. ’s Nachts ben ik wel ziek (waarschijnlijk van het eten
Zondag 27 juli

Afscheidsdag… De wekker gaat om 06h00. Peter en Vera vertrekken van hier naar huis. Om 06h40 breng ik hen met de dinghy naar de wal, waar een taxi hen naar de luchthaven brengt. We hebben 3 prachtige weken samen gehad die echt voorbij zijn gevlogen. In het terug varen naar de boot verlies ik de bracket-pin van de buitenboordmotor. Niet dramatisch maar wel jammer. Om 10h00 gooien we los en vertrekken naar Portsmouth. (tochtje van 16 nm). Tijdens het afvaren van de Beaulieu Rivier komen we nog oude bekenden tegen. Eerst zien we de Mallejachie verschijnen met Willem aan dek, en iets verder zien we de Hardebolle met Ilse en Merien. In Portsmouth heb je vlak bij de Spinakker-Tower de Gunwharf Quay Marina. Een zeer kleine haven met een beperkt aantal ligplaatsen. Ik had gisteren al gebeld om een plekje te reserveren. Dichter bij Portsmouth kan je niet liggen.

We varen de rivier op en willen deze kruisen om naar de groene kant te varen, ….maar dat mag niet meer. Jachten moeten vanaf nu aan de rode kant blijven tot aan de ballast boei en hier op kanaal 11 toestemming vragen om de rivier over te steken. Een kleine patrouille-boot brengt on hiervan heel vriendelijk op de hoogte. Zo gezegd zo gedaan. Om 13h15 meren we af aan een voor ons gereserveerde steiger aan de kade en net onder de Spinakker-Tower De steiger is voorzien van een mooi salon in rotan. Ga je van de steiger de kade op dan zit je onmiddellijk in een enorm shopping center. Van de havenmeester krijgen we een kaart voor korting geldig in verschillende restaurants en winkels. Om de bittere pil van e prijs van het liggeld wat te verzachten kun je dus maar beter gaan shoppen en eten
We wandelen na een frisse douche langs de oude marine werven waar de HMS Victoria en HMS Warrior liggen. Daarna ga ik terug naar boord terwijl Karin nog gaat shoppen. Het is ondertussen 16h00. Om 17h00 staat Karin met een beteuterd gezicht terug aan boord. Alle winkels zijn al gesloten. Later gaan we nog iets eten bij de Mexicaan.

Maandag 28 juli

Vandaag Portsmouth naar Brighton. Vetrek om 06h20. Heb eerst koffie gezet. Weersvoorspelling was Bewolkt en regen en NNE 3-4 Bf. Buiten de regen klopt dit als een bus. Bij het buiten varen van de haven roepen we zoals geleerd eerst netjes QHM op kanaal 11 op en vragen toestemming om buiten te varen. Geen probleem. Van daaruit zetten we koers naar de Sandhorse Tower en dan rechtstreeks naar Boulder Street. Van hieruit gaan we over The Looe (ondiepte) zo dicht mogelijk langs de kust om hoogte te houden.  Mooie zeiltocht. Om 12h00 lopen we Brighton binnen. Ik had op voorhand gebeld voor een plekje maar kreeg antwoord dat dit niet nodig was en moet oproepen via de VHF als ik binnen vaar.


Ik krijg een plek toegewezen voor een motorjacht aan de steiger. Plek is maar voor 40 ft…..wij zijn 49 ft + dinghy in de davits ?? Krijg dan weer een andere plek toegewezen naast een Duits motorjacht. De schipper meld me dat hij ’s morgens heel vroeg wil vertrekken. Ga dus even langs het havenkantoor om mijn gedacht te zeggen. Karin had een vrije steiger gezien waar we perfect konden afmeren. Na dit gemeld te hebben mogen we daar dan ook gaan liggen….. Die havenmeesters van tegenwoordig komen niet meer uit hun kot en weten dus ook niet wat er in hun haven gaande is. Vroeger liep de haven meester rond en kwam aan boord ontvangen. Nu moet je naar hun kantoor gaan om te betalen. Na de boot dus nogmaals geshift te hebben eten we iets en rusten nog wat. Tegen 15h00 gaan we aan de wal om de buurt te verkennen.  Rond 17h30 duikelen we de pub in “Master Mariner”. Hier is een perfect internetverbinding dus besluiten we hier morgenavond te komen eten met onze laptop. ’s Avonds gaan we eten in het Indische restaurant waar ik het vorig jaar zo goed gegeten heb met Jochen en Tom. We eten weer zeer goed. Echt een aanrader. Als we terug naar de boot wandelen regent het zachtjes.
Dinsdag 29 juli

Allebei goed geslapen. Rustige ochtend. Ontbijt  + douche. Daarna nemen we de bus naar Brighton. Het is prachtig weer. Eerst gaan we naar The North Lanes met Bond Street en Kensington street. Zeer gezellige winkeltjes. Hier dumpt Karin me bij een lokale kapperszaak waar ik door een gezellige rondborstige kappersvrouw geknipt wordt ;-)  Dit geeft Karin een half uurtje solo shopping time……zonder enig succes (lees aankoop). Via het park, the Dome en The Royal Pavillion gaan we dan naar “The Lains” zeer smalle straatjes waar wie iets eten in een toffe pub. We wandelen verder langs de Brighton Pier en besluiten verder door te wandelen tot aan de jachthaven. Dat viel best mee en was eigenlijk niet zo ver. Ik ga naar boord en Karin gaat naar de supermarkt om proviand in te slaan voor de volgende dagen. ’s Avonds gaan we met onze laptop zoals gepland naar de Master Mariner. Nu blijkt er plots geen goede internetverbinding te zijn. Uiteindelijk na verschillende keren proberen krijgen we nadat we reeds afgerekend hebben toch nog verbinding. …en’t eten was ook niet echt denderend.


Woensdag 30 juli

Vertrekken om 06h00. Nog fris, maar het belooft een prachtige dag te worden. Door te vertrekken op dit tijdstip kunnen we met het kenteren van het tij eigenlijk bijna heel de weg stroom mee krijgen. Iets voor Dover steken we het kanaal over tot net voor Calais. Het gaat goed vooruit. Met een N-3bf + het tij schieten we goed op. Uiteindelijk krijgen we tot 19h30 de stroom mee. Om 21h30 meren we af in Duinkerke naast den Belgische zeilboot Jason uit het Saske van Goes. Karin maakt eten en schrijft het dagboek nog wat verder in. Voor het slapen verleggen we de boot toch nog even naar de tanksteiger om rustiger te liggen.

Donderdag 31 juli
Vandaag Duinkerke naar Blankenberge. Om 07h00 vertrekken we.  Rond 10h00 bel ik met de jachthaven van’t VVW om een plekje te reservere. GELUKKIG dat we dit gedaan hebben.
We wachten tot 14h00 voor we Blankenberge binnen varen ivm de diepgang. We meren af naast e White Eleven van de Rudy. We wandelen rond in Blankenberge en besluiten van de viswinkel van alles mee te nemen voor ’s avonds met een fleske wijn…..LEKKER.  De haven ligt nu tjokvol en er worden verschillende jachten terug gestuurd.

Vrijdag 1 augustus

De laatste dag en trip om een mooie vakantie af te sluiten. We staan om 07h30, zetten koffie en vetrekken om 08h00. Het is weinig wind en het wordt dus motor en zeil tesamen. Toch leuk om terug de schelde op te varen. Er is weinig verkeer van de beroepsvaart, en zonder problemen komen we aan is Hansweert. De sluis staat open en zonder vertraging varen we ineens de sluis in met enkele andere jachten. Direct na de sluis moeten we 6 min wachten voor we onder de vlakebrug kunnen dus meren we zelfs niet af aan de wachtsteiger. Bij de postbrug moeten we echter 25 min wachten dus vaar ik naar de wachtsteiger om af te meren.
Terwijl Karin en ik nog volop bezig zijn om de boot tegen de steiger te leggen komt er één van de zeilboten die bij ons in de sluis lag vrij brutaal aanvaren om zich tegen ons te leggen. Normaal gezien geen probleem, maar wij liggen nog niet vast. De PIPPO achter het roer van de andere boot vaart blijkbaar nog niet zo lang, misrekent zich een beetje en vaart achteraan tegen de dinghy die in de davits hangt. Ik laat alles vallen waar ik mee bezig ben en duw de boot van de dinghy weg. Hij ligt nu schuin achter ons geeft gas bij om toch langs ons te komen. Zijn 2 piepkleine stootkussen hangen te laag. Met zijn stootlijst tegen onze romp. Nog voor ik iets kan zeggen duwt hij een landvast in mijn hand die ik rond de kikker leg. Ik wijs hem op het feit dat hij tegen mijn romp vaart en vraag hem zijn stootkussens hoger te hangen en er ééntje extra bij te hangen. Hij kijkt mij dwaas en brutaal aan en zonder zicht te excuseren voor het feit dat hij tegen onze dinghy en romp knalt zegt hij dat het mijn verantwoordelijkheid is om stootkussens te hangen voor de boten die naast mij komen te liggen. …..Zegt er nog bij dat in Noord-Holland iedereen dat doet. Verder weigert hij dan ook om er nog een stootkussen bij te leggen.  Iedereen heeft het recht om te leren varen, maar doe dit dan op een deftige en beleefde manier.
Ik laat het maar voorbij waaien en laat die Noord-Hollander mijn laatste dag niet vergallen. Wanneer we Wemeldinge binnen varen zien we onze pa en Lisette aankomen op de steiger.
Na het afmeren drinken we nog iets aan boord. Karin had onderweg alles al ingeladen en opgekuist dus zijn we vrij snel klaar om met pa en Lisette mee naar huis te rijden.

Rond 18h30 komen we thuis aan  ……..EINDESchrijf je even iets in ons gastenboek? Dank u
   SiteMap Naar HoofdPagina